Biodling som verktyg för integration

Uppdaterad
Publicerad

I Valdemarsvik har man genom ett biodlarprojekt för asylsökande försökt att göra integrationsprocessen lite intressantare.

– Det man gör med händerna brukar ofta sätta sig, så även med svenskan, säger projektledaren David Fogelberg.

Det var i april som Studieförbundet Vuxenskolan och Valdemarsviks biodlarförening gick ihop för att anordna ett biodlarprojekt för asylsökande. Tanken är att deltagarna ska få möjlighet att träna sig i svenska utan traditionell skolbänksundervisning

– Jag har lärt mig lite svenska, men ändå är det fortfarande svårt att förstå allt, säger deltagaren Manssour Al Asfar, som i hemlandet själv varit biodlare.

Stort intresse

Enligt arrangören har deltagarantalet varit stort under de 15 veckor som projektet varit igång.

– Det har varit fulltaligt deltagande varje gång, men dock inte idag då några blivit kallade till migrationsverket, berättar projektledaren David Fogelberg.

Mer än språkträning

Tanken med projektet är inte bara att få träna språket, utan även socialisera sig med andra och lära sig lite om hur det svenska samhället fungerar.

– Det här har gjort att de ett par timmar i veckan inte behövt sitta på sitt hotellrum och titta på väggarna, säger projektledaren David Fogelberg.

Hoppas på fortsättning

Efter säsongsavslutning hoppas arrangörerna på en fortsättning och har tänkt att söka anslag för att bedriva en regelrätt kurs i biodling.

– Vår förhoppning är att få folk att hitta ett intresse för biodling och jobba med det i framtiden, säger projektledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.