Alexander Weibel-Weibel ge föreställningen ”Breaking point” Foto: Breaking pointVisa alla (4)
Visa alla (4)

Alexander balanserar på papper och fiskelina

Uppdaterad
Publicerad

”Cirkusslottet Finspång” blir Sveriges första årligt återkommande nycirkusfestival. Under några dagar i augusti bjuder världsartister från Spanien, Frankrike, Finland och Sverige på show för hela familjen i slottsparken.

Under festivalen i år kommer bland annat Alexander Weibel-Weibel ge föreställningen ”Breaking point”  där han utmanar gränserna och går på lina på papper och fiskelina.

– Jag tänkte jag skulle hitta på något nytt och inte göra som alla andra har gjort i hundra år. Jag vill flytta fokus från mig till linan, och har därför valt material som folk kan relatera till. Alla har hållit i ett papper någon gång och alla vet att en fiskelina är väldigt tunn, säger artisten Alexander Weibel-Weibel.

Alexander Weibel-Weibel går på lina och spelar fiol Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

Det är en nöjd Lars Wassrin, initiativtagare och konstnärlig ledare, som idag presenterade satsningen på Kulturhuset i Finspång.     

– Jag blev först inspirerad av en festival i en liten stad, med 22 000 invånare, i närheten av Toulouse, i södra Frankrike.  När jag sen upptäckte Finspång och dess vackra miljöer, så tänkte jag att det här är en jättebra plats för en festival.  Det bor ungefär 600 000 människor på en timmes bilväg runt om, och slottsparken är en ändamålsenlig plats för att ställa upp cirkustält på, säger Lars Wassrin, kulturutvecklingschef i Finspång. 

Lars Wassrin, kulturutvecklingschef i Finspång

”Cirkusslottet Finspång” är en del av av det treåriga utvecklingsprojektet Nycirkus Öst. Bakom projektet står inte bara Finspångs kommun, utan också Region Östergötland, Östgötateatern och Kulturrådet.

Eva Lundgren Stenbom, projektledare Nycirkus Öst

– Nycirkus innehåller ju inte bara de traditionella inslagen med t.ex djur och akrobatik, utan det kommer också in nya konstformer som Hip Hop-musik, poesi och olika scenkonstinslag. Det blir en jättehäftig mix, säger Eva Lundgren Stenbom, projektledare för Nycirkus Öst.

Kompani Tofs med förställningen ”Inte nudda golv” Foto: Jonathan Agami

Huvudakt i sommar är kompaniet Galapait Cirque med förställningen ”Mad in Finland”. Även en ny mindre svensk grupp som kallas Kompani Tofs kommer att uppträda under festivaldagarna 23- 27 augusti. Utöver det så bjuds det också på eldshow och prova-på-aktiviteter.

– Tanken är ju att vi ska bygga ut den här festivalen. Så under 2018 kommer det bli en större festival. Men första året så gör vi en ”pilot-festival” så vi hinner lära oss, säger Lars Wassrin.

Galapait Cirque med förställningen ”Mad in Finland” Foto: Kai Hansen

Se här tv-inslaget: Internationell cirkusfestival startar upp i Finspång

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer