Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon så hjälper den internationellt kände filmfotografen elever i Fårösund att skapa bilder. Foto: Patrik Widegren/SVT

Internationell filmfotograf hjälper filmelever i Fårösund

Uppdaterad
Publicerad

Folkhögskolan i Fårösund fortsätter att locka tunga namn som gästlärare till sina utbildningar inom film. I veckan som gått har bland andra fotografen och regissören Jamie Barber hjälpt eleverna under en inspelning. Han har jobbat med mängder av serier och storfilmer bland annat ”Titanic” och ”Master And Commander”.

I en skogsglänta på norra Gotland är nu fotografen och regissören Jamie Barber på plats för att regissera avsnitt av thrillerserien ”Urskogen” som spelas in av filmcrew-eleverna vid folkhögskolan i Fårösund.

40 år i branschen

– Jag har varit i filmbranschen i 40 år. Så jag tyckte det var dags att ge något tillbaka. Att visa eleverna, inte bara så som de lär sig i skolan, utan hur vi gör den riktiga världen, säger Jamie Barber.

Serien som man spelar in har skrivits av eleverna som går story-utbildningen. Under manus- och inspelningsperioden så får man kunskap och stöd av professionella filmarbetare.

– Det är jättekul eftersom man får se hur de jobbar, som man kanske inte skulle få se annars, säger eleven Vera Pernebjer, som nyss fått hjälp av Jamie att byta en del av utrustningen på filmkameran.

Inspelning av ”Urskog” med filmelever i Fårösund. Foto: Patrik Widegren/SVT

Lyckats locka etablerade namn

– Han har så fruktansvärt mycket erfarenhet. Man lär sig ju bara genom att sitta bredvid honom vid fikat, säger kurskamraten Elin Franzén.

Gotlands Folkhögskola i Fårösund har under årens lopp lyckats locka till sig många etablerade namn inom branschen som gästlärare – något som ger det lilla extra till film- och manusutbildningen.

– Det har gett våra elever en möjlighet att träffa folk stora världen. Vi har ju en stor filmbransch i Sverige också men det ger en lite vidare syn på saker och ting, säger Staffan Enström, lärare på filmcrew-utbildningen.

”Ashäftigt”

– Man lär sig otroligt mycket när vi gör sådana här större projekt. Det är ashäftigt och jag är så nöjd att jag kommit hit, säger eleven Kristoffer Åkervall.

De som går kursen är nöjda med utbildningen. Det är också Jamie Barber.

– Jag hade inte förväntat mig en sådan professionell grupp elever. Lärarna här har verkligen gjort ett utmärkt jobb när man utbildat dem, säger han

Se bilder från inspelningen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer