Intresset växer – Cecilia vill starta andelsjordbruk

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige och Östergötland väljer allt fler att satsa på andelsjordbruk – en modell där konsumenten köper sin andel av skörden i förskott. 

I samband med att trenden ökar har ett projekt startats för att bilda nätverk där intresserade kan få inspiration, utbyta kunskaper, tankar och idéer.

En solig vårdag har en litet gäng – fyllda av entusiasm – samlats på Cecilia Anthoneys gård strax utanför Norrköping.    

– De här nätverksträffarna är så bra för jag får så mycket goda råd och tips om hur jag ska tänka för att för att förverkliga mina planer, säger Cecilia Anthoney.

Norrköping

Projekt ska bilda nya nätverk

En av deltagarna är Dana Wagler driver andelsjordbruket Three Oaks Community sen tre år tillbaka och är verksam i föreningen Andelsjordbruk Sverige.

– Vi märker att suget efter information kring andelsjordbruk har blivit allt större, och med pengar från Jordbruksverket driver nu föreningen Andelsjordbruk Sverige, tillsammans med Länsstyrelsen Västergötland, ett projekt där vi försöker sprida kunskap och bilda regionala nätverk, säger Dana Wagler.

Dana Wagler berättar mer i klippet nedan:

Andelsjordbruk startade i Japan

Konceptet med andelsjordbruk började någon gång på 70-talet i Japan, men det är inte förrän på senare år som det har spridits och utvecklats i andra delar av världen.

I Europa uppskattar man idag att över en halv miljon handlar genom någon form av andelsjordbruk – och intresset fortsätter att öka.

– Det finns olika skäl till att konsumenten väljer ett andelsjordbruk. En del vill gärna veta av vem och hur maten produceras och följa säsongen. Att ses varje vecka bygger också förtroende och skapar fina relationer, säger Dana Wagler.

– Jag vill dela och sprida glädjen i att odla och att äta god mat, som är bra och närproducerad, avslutar Cecilia Anthoney.

Vad är ett andelsjordbruk?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet