Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder från Pampushamnen i klippet. Foto: SVT

Isbrytaren Atle gjorde succébesök i Norrköping

Publicerad

Pampushamnen som vanligtvis brukar vara stängd för besökare öppnade under lördagen för allmänheten och flera tusen personer kom för att få chansen att gå ombord på Isbrytaren Atle.

Norrköping blev det sjätte av elva stopp som isbrytaren gör under sommaren. Atles färd går längs med hela Sveriges kust och är en del i initiativet Sjöfartskonvojen som ska främja det rekryteringsarbete som pågår inom sjöfarten.

–  Vi kommer ha stora pensionsavgångar framöver och vi måste få in fler unga i branschen. Dessutom kan vi se att svenska rederier satsar nu och då måste det finnas svenska sjömän för framtiden. Vi gör en nationell satsning i en internationell bransch helt enkelt, säger Per Barkman, projektledare Sjöfartskonvojen.

Ombord på Atle fick besökarna möjlighet att lära sig allt om hur båten fungerar, vilka yrkesroller som finns och vilka uppgifter de har. Man kunde även prata med studenter och testa att själv lotsa en båt med VR-teknik.

Intresset för isbrytaren har varit stort. Hittills har nära 10 000 personer besökt Atle under hennes färd längs den svenska kusten, och man uppskattar att omkring 4 000 människor besökte båten i Norrköping. 

– Det känns jätteroligt att intresset är så stort, vi vill ju visa alla en sannare bild av sjöfarten och att den gamla sjömansromantiken inte längre finns. Idag är sjöfarten en modern och miljövänlig bransch som passar alla, säger Per Barkman.

Se bilder från Pampushamnen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer