Det tar mellan två veckor och en och en halv månad för Ivo att handlägga ett sådant ärende. Foto: SVT och TT

IVO hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad

För att privata aktörer ska få driva ett stödboende så måste IVO göra en bedömning av verksamheten. Men myndigheten ligger långt efter och därför hamnar barnen som nyss kommit till Sverige i kläm.

Under hösten hamnade många ensamkommande flyktingbarn i elevhem, som nu är beroende av IVO:s tillstånd för att bilda stödboende. Just nu jobbar avdelningen för tillståndsprövning med ansökningar från 2015. Det är över 180 tillstånd för stödboenden som ska prövas.

– Vi har haft en väldigt stor inströmning utav ärenden när det gäller både stödboenden och HVB-hem för ensamkommande och det är kopplat till den situation som var i höstas. Vi har påverkats av flyktingkrisen precis som övriga samhället, säger Jonas Wiklund, enhetschef för tillståndsprovningen hos IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Har gjort nyrekryteringar 

IVO har fått 10 miljoner kronor i stöd för att bland annat kunna göra nyrekryteringar för att snabba på arbetet med tillståndsprövningarna. De första tillstånden kommer i början av juni.

– Dels har vi har haft problem med att vi varit för få för att hantera antalet ärenden. Nu har vi fått mer folk. Det har också varit problem med att många av de nya aktörerna saknar den administrativa förmågan som de äldre aktörerna har. Det har inneburit att vi tvingats göra kompletteringar i väldigt många ärenden och det påverkar hur snabbt vi kan arbeta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.