Marie Åberg är ansvarig för den nationella tillsynen av akutsjukvården. Foto: Pressbild: Inspektionen för vård och omsorg

Vårdplatser saknas på US i Linköping – IVO riktar kritik i ny rapport

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO riktar kritik mot Universitetssjukhuset i Linköping. Myndigheten konstaterar att vårdgivaren inte planerar, leder och kontrollerar verksamheten så att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls.

Granskningen är en del av den nationella tillsynen över akutsjukvården som IVO genomför.

Vad är det främst ni kommer fram till när det gäller kritiken mot Universitetssjukhuset i Linköping?

– Vårdgivaren har inte säkerställt att sjukvården har disponibla vårdplatser utifrån de faktiska behovet,  säger Marie Åberg, ansvarig för den nationella tillsynen av akutsjukvården.

”Medför allvarliga vårdskador”

Hur allvarlig är det här?

– Det är ju så att det här medför att patienter har drabbats eller riskerar att drabbas av allvarlig vårdskada vilket är mycket allvarligt.

Vad händer nu?

– Nu måste Universitetssjukhuset senast den 1 februari 2023 redovisa sin inställning på bristerna som IVO har konstaterat. Vilka åtgärder har vidtagits eller planeras att vidtas för att kunna komma tillrätta med bristerna, säger Marie Åberg.

Ninnie Borendal, vårddirektör Region Östergötland kommenterar kritiken från IVO som de mottog under gårdagen.

– Vi tar kritiken på stort allvar. Vi har i uppdrag att utöka vårdplatserna, på kort och lång sikt vilket vi redan nu arbetar på. Men vi välkomna denna granskning, säger hon.

Även Arbetsmiljöverket granskar nu akutsjukhusen, vilket SVT Nyheter Öst tidigare berättat:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Cato, projektledare vid Arbetsmiljöverket ser allvarligt på mängden anmälningar om bristerna i arbetsmiljön på sjukhusen i landet Foto: Arbetsmiljöverket och TT bild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.