TV: – Jag förstår om man ifrågasätter lämpligheten, säger Jan-Eric Josefsson, verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, SiS. Foto: SVT

Ungdomshemmen inte rustade för små barn

Uppdaterad
Publicerad

Att barn blir inlåsta på statliga ungdomshem är relativt nytt och ovant för verksamheten. Och Statens institutionsstyrelse menar att landstingens barn- och ungdomspsykiatri borde ta ett större ansvar.

– Det här är ju en relativt ny företeelse. Vi har inte tidigare haft – mer än undantagsvis – ungdomar under 12 år. Men nu har vi haft barn under tio år, säger Jan-Eric Josefsson som är verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, SiS.

På SiS hemsida står det att myndigheten driver hem ”för ungdomar med destruktivt beteende.” Personalen har särskilda befogenheter. Det innebär till exempel att ungdomarna kan låsas in.

#deutstraffadebarnen

– Jag förstår om man kan ifrågasätta lämpligheten i att så unga barn vistas i den verksamhet som vi bedriver. Men vi ska ju ta hand om de barn som domstolen har beslutat ska vara hos oss, så vi får ju lösa uppgiften.

Ingen åldersgräns

Men skulle du säga att ni kan anpassa verksamheten så att den faktiskt passar barn i den här åldern?

– Inte utan ganska stora svårigheter. Vi har en skyldighet att ta emot de här barnen, men så här unga barn har vi ingen erfarenhet av. Om det är en trend som håller i sig måste vi ju söka metoder att hjälpa även dem.  

Hittills är Jan-Eric Josefsson ändå rätt nöjd med hur verksamheten tar sig an utmaningen. Men eftersom lagen inte anger någon gräns för hur unga barn som kan skickas till SiS-hem kan det bli bekymmer framöver.

– Rent teoretiskt skulle vi kunna få ännu yngre barn till oss och det vet jag inte riktigt om vi är rustade för.    

Barn med diagnoser

Jan-Eric Josefsson upplever också att allt fler ungdomar med svåra psykiatriska och neuropsykiatriska problem, som autism och adhd, placeras på SiS-hemmen. Något som de inte har kompetens för att hantera.

– Det är ju inte vår paradgren. Vi har ett antal psykologer och psykiatriker och duktig personal i övrigt, men det finns naturligtvis en gräns när vi måste påkalla barn- och ungdomspsykiatrins hjälp. Och där kan vi väl säga att vi har en del övrigt att önska på sina håll i landet. Det är inte alltid som det fungerar på det sätt som vi önskar. 

Men nu när ni ändå får de barnen till er – borde ni inte kunna anpassa verksamheten så att den passar även de här barnen?

– Det är klart att om psykiatrin inte tar ett ansvar för det här, då måste vi rusta oss på ett bättre vis. Men jag är tveksam till om det är vårt ansvar och vårt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet