Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi överväger ytterligare granskningsåtgärder”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). I videon berättar han mer om vad som händer med anledning av den hårda kritiken mot Försäkringskassan. Foto: SVT

Ministern: ”Jag förväntar mig att FK direkt tar till sig de här signalerna”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är allvarlig kritik det här. Vi överväger ytterligare granskningsåtgärder, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister med anledning av den rapport som idag visar att hälften av Försäkringskassans utredningar har brister – och var tionde utredning så allvarliga brister att besluten kan vara felaktiga.

I videon kan du höra vilka åtgärder ministern tänker vidta nu – och varför det inte har hänt något tidigare.

Upplever du också att det är mer självkritiska tongångar från Försäkringskassan nu?

– Ja och det välkomnar jag. Jag välkomnar Försäkringskassans interna process med att förändra den interna styrningen av sjukförsäkringsärendena, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

Är du också självkritisk?

– Det är uppenbart att kombinationen av en strikt lagstiftning och de styrsignaler som har skickats har påverkat försäkringskassans verksamhet i en mer restriktiv riktning. Nu behöver vi både fortsätta att förändra regelverket och att skapa mer flexibla regelverk. Och också fortsätta med att förändra styrningen av försäkringskassan.

Men man behöver inte göra någon större översyn och förändra Försäkringskassan?

– Vi håller på och tittar på den frågan och överväger det, men för min del är det väldigt viktigt att vi använder oss av de utvärderingar som vi har fått under de senaste månaderna. Vi överväger ytterligare granskningsåtgärder, men det som är ännu viktigare är att vi använder det underlag som vi nu har fått från bland annat Inspektionen för socialförsäkringen till att förändra styrningen av Försäkringskassan.

I videon svarar han bland annat på frågan varför det inte har hänt något tidigare – trots att två socialförsäkringsministrar har upprepat att de här personerna inte ska drabbas på det här sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet