Arkivbild Foto: Jessica Gow/TT

Jägareförbundet positivt till licensjakten på lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsen beslut om att bevilja licensjakt på lodjur i Östergötland välkomnas av Svenska Jägareförbundet. Totalt får fyra lodjur skjutas under 2020 års licensjakt i mars månad.

– Vi har accepterat att det är ok med jakt. Det är bra att nollan är spräckt, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Östergötland.

I ett pressmeddelande vill Jägarnas riksförbund se en kraftigt ökad lodjursjakt i landet under 2020, de anser att lodjurens påverkan på jakt och tamboskap är för hög. Men när det gäller antal lodjur som får fällas är Benny Nilsson mer försiktig.

– Alltså vi har inte haft några synpunkter på antal, vi har inte diskuterat lämplig nivå, säger han.

”Räcker inte för att motivera licensjakt”

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen är kritiska mot jakten och de anser att det saknas grund för att bevilja licensjakt på lodjur.

– De skador som åstadkommits är väldigt små och räcker inte för att motivera licensjakt, säger Björn Ljunggren, vid Rovdjursföreningen i Östergötland.

Men Benny Nilsson vid Svenska Jägareförbundet menar att det är märkligt att komma med den kritiken i efterhand.

– Viltförvaltningsdelegationer är ju ett forum där olika intressen sitter med, jag tycker det är knepigt att rovdjursföreningen kommer med den här kritiken i efterhand, säger Benny Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer