Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland – tycker att socialförsäkringen bör anpassas för företagare. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bara var femte vd i Östergötland är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

I en färsk rapport visar siffror att andelen kvinnliga vd:ar i länet är fortsatt låg. Östergötland ligger på samma nivå med rikssnittet som har ökat svagt sedan 2013.

Jämställdheten är låg mellan kvinnor och män som innehar vd-positioner, i såväl offentliga som privata företag. I en rapport från Bolagsverket ligger Östergötland på sjunde plats i landet. Andel kvinnliga vd:ar i bolag ligger på 22 procent medan det för män är 78 procent.

– Jag är inte förvånad... Visst det går åt rätt håll men det går väldigt, väldigt långsamt, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland.

”Ett strukturfel”

Frida Boklund ser den tröga utvecklingen som ett ”strukturfel” och förklarar att finansiell trygghet är en viktig faktor för kvinnor att våga ge sig in i företagsvärlden.

– Socialförsäkringssystemet är inte lika bra för företagare som för löntagare och för kvinnor är trygghet viktigare än tillväxt, förklarar hon.

Kvinnor dominerar i utbildnings-, vård- och omsorgsbranschen. Frida Boklund anser att begränsningar med vinster i välfärden skulle påverka kvinnliga företagare negativt. 

– Vi måste släppa diskussionen om att det skulle vara något dåligt. Det kan inte vara sämre att få sina fönster putsade än att byta ut dem.

Hur ska situationen förändras?

– Vi förändrar tillsammans men politiken har ett stort ansvar, Östergötland kan bättre, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer