Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, tycker kulturbråket i Norrköping blev en för hätsk debatt. Foto: Linnea Burén

Sophia Jarl om det höga tonläget i kulturdebatten: Kan avskräcka nya inom politiken

Publicerad

Kulturbråket i Norrköping har gjort kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl rikskänd. En månad efter debattens start är hon kritisk till debattens höga tonläge och tror det kan avskräcka nya som vill engagera sig i politiken.

Det har gått en månad sedan det började storma kring kulturen i Norrköping. Tonläget blev högt och kulturpersonligheter från hela Sverige engagerade sig i den kommunala politiken. Kritiker kallade de politiska besluten för en ”kulturslakt” medan kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl slog ifrån sig kritiken med att kalla kultureliten för bortskämd.

Hör mer om Sophia Jarls tankar om kulturdebatten i klippet ovan.

Sophia Jarl har själv fått skarp kritik för hennes höga tonläge, dels på sociala medier, dels av kulturministern som sagt att Jarls sätt att uttrycka sig varken är respektfullt eller rimligt.

Jarl har senare medgett att hon tagit i när hon skrev det uppmärksammade inlägget i Expressen, då hon menar att sakfrågan kommit vid sidan av. Men att debatten samtidigt kanske inte hade lyfts om hon inte hade gjort det. 

”Avskräcka nya”

På sociala medier har Sophia Jarl fått hundratals kommentarer på sina inlägg om kulturen. Många hyllar henne, men det är också många som kritiserar henne.

– Jag tycker det är problematiskt att det är så stora ord, hårda ord. När vi ska rekrytera nya, inom alla politiska partier, så tror jag de här personangreppen kan avskräcka. Det är problematiskt, säger Sophia Jarl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få bakgrunden till kulturbråket i Norrköping på 60 sekunder i klippet ovan. Foto: SVT, Texturelabs

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.