Ett av provschakten som grävts ut på Gotska sandön. Foto: Johan Rönnby

Järnåldershamn kan ha hittats på Gotska sandön

Uppdaterad
Publicerad

På Gotska sandön i Östersjön pågår arkeologiska utgrävningar. Där man tidigare hittat romerska mynt tros en hamn ha legat för cirka 2000 år sedan.

– Det är jättespännande och väcker frågor om vad man gjorde här ute runt Kristi födelse. Det är det vi ska försöka ta reda på, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

På stranden där mynten tidigare hittades, har man nu funnit rester av ett 20-tal eldstäder. Platsen kan ha haft betydelse för säljakt. Teorin man arbetar utifrån är att det kan ha funnits en hamn, inte med bryggor, där man dragit upp båtar och haft lägerplats.

Gotland

– Säljägare kan ha kommit från Gotland och lagt till på Sandön för att koka sälens fett, så kallat sältran. Kanske är det det man använt dessa härdar till. Men vi vet inte än, det kan finnas andra anledningar till att platsen ser ut som den gör, till exempel att det varit en handelsplats, säger Johan Rönnby.

Se mer om de romerska mynt som tidigare hittats i inslaget nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är jättespännande, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi. Se i klippet hans teorier hur det romerska silvermyntey har hamnat på den Gotska Sandön. Foto: SVT och Johan Rönnby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet