• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Nikla Luks

Kvinna oskadd efter krock med tåg utanför Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg kolliderade vid 17.40 på fredagskvällen med en personbil på en järnvägsövergång norr om Norrköping. – Bilen låg i diket och kvinnan stod utanför. Hon var chockad, men oskadd, berättar Henrik Andersson som kom först till platsen.

När Henrik Andersson, som bor i närheten, närmade sig järnvägsövergången såg han att en bil låg i diket. Bredvid bilen stod en kvinna.

– Jag vevade ner rutan och frågade vad som hänt. Hon sa: ”Jag har blivit påkörd av tåget”, säger Henrik Andersson till SVT Nyheter Öst.

Norrköping

”Chockad med oskadd”

Han ringde 112 och gick fram till kvinnan och hjälpte henne.

– Hon var chockad, men oskadd, säger han.

Tåget hade stannat, men en bra bit från olycksplatsen. Enligt Räddningstjänsten hade loket kört in i frontpartiet på personbilen och därför klarade sig föraren.

”Såg inte tåget”

– Kvinnan sa att hon inte såg tåget. När det är mörkt är det svårt att avgöra om det är lysen från ett lok eller från en personbil som man ser på håll, säger Henrik Andersson.

Det var mörkt vid olyckstillfället och järnvägsövergången är oövervakad. Det finns varken bommar eller ljussignaler som varnar när ett tåg närmar sig.

Järnvägsövergången får endast användas av personer som ska till Björnsnäs gård vid Norrviken utanför Norrköping.

”Skulle behövas ljussignaler”

– Det är klart att det skulle behövas ljussignaler. Så är det ju på alla sådana här övergångar, säger Henrik Andersson.

Enligt de första uppgifterna från Trafikverket spårade tåget ur, men så illa var det inte. Tågtrafiken över Kolmården stoppades under det att röjningsarbetet pågick och spåren kontrollerades.

”En hård smäll”

En av resenärerna som satt i den första vagnen på det olycksdrabbade tåget skrev till SVT att ”det var en hård smäll och man hörde hur tåget körde över hårda delar. Tåget tutade inte, så det kom helt utan förvarning”.

Det finns inga uppgifter om personskador. Vid 20-tiden så rullade tågtrafiken igen.

Foto: Google Earth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet