Jeanette Jussila på Gotland förlorade sitt åtta månader gamla föl på nyårsaftonen. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jeanettes föl skrämdes av nyårsraketer – fick avlivas

Publicerad

2017 fick ett tragiskt slut för Jeanette Jussila på Gotland. Hennes hästar skrämdes av nyårsraketer och fölet Deena skadade sig så svårt att det fick avlivas.

Det var vid 20-tiden på nyårsaftonen som olyckan inträffade. Jeanette Jussila skulle ta in sina hästar, tidigare än vanligt för att undvika nyårsfirandet, då det small i närheten och djuren blev rädda. Det åtta månader gamla fölet Deena slet sig och försvann ut i mörkret.

– Precis utanför tomtgränsen har vi ett dike som är två meter. Hon ramlade ner i diket, jag var ganska snabbt framme och såg att hon låg på sidan och inte rörde sig alls, säger Jeanette Jussila.

Fick vinschas upp ur diket

Flera försök gjordes för att få upp fölet. Till slut kom en hjälpsam granne förbi med sin traktor och, med hjälp av remmar, kunde Deena vinschas upp. Redan då lade Jeanette märke till att fölet inte kunde röra på sin bakdel.

– Veterinären gjorde tester och konstaterade att hon inte hade några reaktioner i bakdelen. Hon hade ont och pulsen var låg, så det fanns inget att göra. Veterinären avlivade henne för att hon inte skulle lida.

Fölet Deena skrämdes och skadade sig så illa att hon behövde avlivas. Foto: Privat

”Den natten var hemsk”

Det blev en lång nyårsafton för familjen.

– Nu känns det okej, men den natten var hemsk. Man hamnar ju i chock när sådant här händer. Olyckor kan hända, det vet man som hästägare, men det här var maximal otur.

Vill se förbud mot fyrverkerier

Familjen har bott på gården i fyra år och hittills har de upplevt nyårsfirandet på ön som relativt lugnt.

– Det har bara smällt vid 12-slaget, och hästarna har varit lugna. Men i år tyckte jag att det smällde mycket mer. Jag brukar alltid stå hos hästarna vid 12-slaget. Då är de nervösa och man ser att de påverkas av det.

I framtiden skulle Jeanette vilja se ett stopp för fyrverkerier av Region Gotland.

– Man får ju inte köpa och fyra av hur som helst. Jag tycker att det ska vara under kontrollerade former eller förbjudas helt. Det är ju samma sak varje år för alla djurägare, det är många som har stora problem. Jag såg att i Lidköping där har de en lasershow, det borde vi ha här också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer