Hästen Donna hittades med brutet ben och käke, vilket ledde till att hon var tvungen att avlivas. Foto: Privat

Nyårsraketerna blev hästen Donnas död

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under nyårsfirandet försvann hästen Donna från hagen på gården utanför Knivsta. Flera timmar senare hittades hon med både brutet ben och en bruten käke, vilket ledde till att hon var tvungen att avlivas.

Någon timme in på det nya året gick hästägaren Bertil Larsson och svågern Klaus Lodders ut för att titta till hästhagen på gården i Stora Kvarnbol i Knivsta kommun. Det var då de upptäckte att en häst sprungit bort, skrämd av fyrverkerierna enligt Klaus och Bertil. Tidigare år har de haft hästarna ute under nyår utan att ha upplevt några större problem.

– Vi gick ut och letade efter henne, men hagen är över tio hektar, så det var inte lätt att hitta henne, säger Klaus Lodders.

Hittades liggandes på marken

Natt hade hunnit bli morgon när Klaus och Bertil till slut hittade hästen Donna.

– När vi hittade henne så låg hon på marken. Hon hade brutit benet och käken, så det fanns inget val. Vi var tvungna att avliva henne, säger Klaus Lodders.

– Hon var 17 år gammal, så det känns tråkigt och lite konstigt nu när hon har gått bort, säger Bertil Larsson.

Stor uppmärksamhet på sociala medier

Klaus la sedan upp bilder från händelsen på Facebook och skrev en text om vad som kan hända när man skjuter fyrverkerier. Bilderna har fått stor spridning och väckt många starka reaktioner.

– Jag vill att människor ska få en påminnelse kring vad som kan hända när man skjuter nära hästhagar, det är inte bara vi som har drabbats av det här, säger Klaus Lodders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer