Jernhusen står fast – inga tiggare på stationen

Uppdaterad
Publicerad

Bänkarna på järnvägsstationen i Linköping står tomma. Kampanjen för att få bort tiggarna tycks ha blivit en succé.

När SVT Östnytt var på Linköpings järnvägsstation för två veckor sedan var bänkarna fulla med rumäner som värmde sig.

Men sedan dess har utrymmen där tiggarna låg och sov låsts. Eluttag på väggarna har satts igen så att man inte ska kunna ladda sin telefon. Dessutom har varningsskyltar kommit upp på bänkarna och stationens öppettider har minskats rejält.

– Jag tycker det är en ganska oschysst metod att köra bort folk på det sättet. De har väl rätt att vara här som vi andra. De är också människor, säger resenären Nathalie Wigardt.

Berörda höll möte

På tisdagen höll Linköpings kommun, Trafikverket och fastighetsägaren Jernhusen ett möte om problemen med tiggarna på järnvägsstationen.

– Alltså, vår främsta uppgift är att resenärerna upplever att det är rent, snyggt och tryggt på stationerna, säger David Lukose, stationsförvaltare hos Trafikverket.

– Vi har haft problem med att hemlösa har använt tågstationen, perronger, bangård och godsmagasin som sovplatser och toaletter. Vi har fått väldigt mycket klagomål från tågresenärer, säger Leif Svensson, säkerhetschef hos Jernhusen.

”Vi skulle göra migranterna en otjänst”

Är det inte bra att de haft stationen att värma sig på?

– De är ju inte här för att sitta och värma sig i en väntsal. De är ju här för att tigga ihop pengar till att ta sig hem. Jag tror att vi skulle göra migranterna en otjänst genom att isolera dem på ett varm och ombonat ställe att vara på, säger Joakim Kärnborg, kommunchef i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.