Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Lennerbrant är en av Sveriges fyra Justitieombudsmän. Under måndagen och tisdagen var han på plats i Linköping för att granska hur lokalpolisområdet arbetar med kroppsvisitationer och husrannsakan. I Klippet svarar han på tre frågor om granskningen. Foto: Axel Brantemo/SVT

LISTA: Därför granskar JO Linköpingspolisens kroppsvisitationer: ”Finns en demokratisk dimension”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan var JO på plats i Linköping för att inspektera lokalpolisområdets användande av kroppsvisitation – efter flera anmälningar om att åtgärden görs mot personer på grund av var de bor eller deras bakgrund.

Som SVT Nyheter Öst tidigare berättat var Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant på plats i Linköping under måndagen och tisdagen för att granska lokalpolisområde Linköping. SVT Nyheter Öst träffade honom på plats i Linköping i början av veckan.

– Att jag är i just Linköping finns det inget särskilt skäl till, utan det här är ett första steg i en bredare granskning jag gör av polismyndighetens verksamhet och framför allt den som rör kroppsvisitationer, säger han.

Lag och ordning – Val 2022

Alla har ett skydd mot kroppsvisitation i grundlagen.

– För att få göra en kroppsvisitation måste man följa de lagbestämmelser som finns kring det här. Det är det som jag vill undersöka, säger Per Lennerbrant.

Etnicitet bakom visitationer

Flera anmälningar till JO runt om i landet gör gällande att kroppsvisitationer görs beroende på i vilket område den visiterade bor i och vilken etniskt bakgrund personen har.

– Det är väldigt viktigt för mig att kontrollera om det kan ligga något i det. Är det så är frågan mycket större och då får det en demokratisk dimension som behöver utredas ordentligt, säger Per Lennerbrant.

JO-anmälningar om visitationszoner

De senaste åren har frågan om visitationszoner debatterats flitigt, ofta med Danmark som förlaga – men flera anmälare till JO menar att det i praktiken redan finns visitationszoner i Sverige idag, utan lagstöd.

– Det är något som påstås i anmälningar och det blir en del av min granskning nu att undersöka hur det förhåller sig med den saken, säger Per Lennerbrant.

I klippet ovan svarar JO på tre frågor om granskningen av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet