[TV] Se hur glad Johanna Davidsson blev när hon slog världsrekordet. Foto: Privat

Johanna, 33, skidade till Sydpolen på rekordtid

Uppdaterad
Publicerad

På julafton blev Johanna Davidsson från Skänninge snabbaste kvinnan i världen att ta sig till Sydpolen på skidor.

Hon kom fram till Sydpolen på 38 dagar och 23 timmar. Därmed slog hon brittiskan Hannah McKeands tidigare rekord.

Nu vilar 33-åriga Johanna Davidsson ut. Hon har snabbast i världen ha skidat från Antarktis kust till Sydpolen. 110 mils skidåkning  på 38 dagar och 23 timmar.

– Just nu känns det som att allting är möjligt. Jag har genomfört min dröm och kommit i mål, säger Johanna Davidsson när SVT Nyheter Öst träffar henne i föräldrahemmet i Skänninge i Östergötland.

Familjen följde henne från köksbordet

Hemma vid köksbordet följde familjen Johannas äventyr på Sydpolen.

– Hon har gjort flera tokiga saker innan så den här resan förvånade mig inte, säger mamma Britt-Marie Davidsson.

– Johanna är kapabel till väldigt mycket och hon gör kloka val, säger systern Caroline Davidsson, som också är en rutinerad skidåkare. Systrarna genomförde 20014 en skidexpedition över Grönland.

Fick fixa sina frostskador själv

Johanna Davidsson arbetar till vardags som sjuksköterska i Tromsö i Nordnorge och fick nytta av sina vårdkunskaper på expeditionen när hon fick frostskador på benen.

– På det stora hela gick expeditionen väldigt bra även om jag var väldigt trött i slutet. Men så fort jag kom fram så var jag jätteglad och all trötthet var som bortblåst, berättar hon.

Läs också: Svenska snabbast till Sydpolen på skidor

Johanna valde ensamheten

Johanna träffade två personer under de 39 dagar som färden pågick.

– Det var roligt att prata lite men jag valde också att inte gå fram till en grupp människor jag såg på håll. Jag tycker om ensamheten och har sett den har tiden som otroligt lyxigt där jag tänkt på saker som jag gjort och på nära och kära. Civilisationen sköljer över oss med mejl och SMS och det är otroligt stärkande att vara borta från det ett tag, avslutar Johanna Davidsson.

Se hela inslaget med Johanna Davidsson i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.