Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanneskyrkans pastor Samuel Furingsten hoppas kunna fortsätta hjälpa EU-migranter i någon form – trots att Linköpings kommun nu drar in stödet. Foto: Tina Enström, SVT

Johanneskyrkan har inte gett upp om EU-migranterna

Uppdaterad
Publicerad

I nio år har EU-migranterna kommit till den lilla kyrkan i centrala Linköping för att få en bit mat eller ta en dusch. Nyligen kom beskedet: Kommunens stöd till verksamheten dras in. Men än har pastor Samuel Furingsten inte helt gett upp.

Det kommunala bidraget till verksamheten Crossroads, som stöttar EU-migranter, ska dras in. Eftersom man inför nolltolerans mot olovliga bosättningar i Linköping kan man inte samtidigt ge stöd åt människor som är en del i den problematiken, anser de styrande politikerna.

”Människorna finns ju kvar”

Det är Stadsmissionen som har drivit verksamheten – men den sker i Johanneskyrkans lokaler.

Linköping

– Jag kan ha en viss förståelse för att tålamodet tryter. Vi ser inte att det har skett någon synlig förändring sedan sådana här insatser började. Men samtidigt: Vad är alternativet? För människorna finns ju kvar. Och orättvisorna, säger Samuel Furingsten som är pastor i Johanneskyrkan dit EU-migranterna har kommit sedan 2014.

Letar nya möjligheter

Nu undersöker Johanneskyrkan möjligheterna att fortsätta hjälpa EU-migranterna i en annan form, utan kommunens stöd.

– Jag har lyft frågan i våra nätverk för att se om det finns några andra framkomliga vägar.

I videon berättar Samuel om några av de starkaste och mest minnesvärda mötena mellan församlingsmedlemmar och EU-migranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet