De vågade inte ta tåget – tog båten som förliste. Här är historien om familjen Bauer som omkom i Vätterns vågor för 100 år sedan.

Här är John Bauers sista resa

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest folkkära målare John Bauer och hans familj var på väg att flytta till Stockholm för att starta ett nytt liv.
Men resan dit fick ett dramatiskt slut, då båten Per Brahe sjönk till botten på vägen över Vättern.

Under natten mellan måndag och tisdag har det gått 100 år sedan den stora sjöolyckan på Vättern.

24 personer avled, däribland en av landets mest berömda konstnärer – John Bauer, hans fru Ester och deras treårige son Bengt ”Putte”.

– Det är absolut en av de största insjökatastroferna som vi har haft i det här landet, säger guiden Björn Hanell.

Camilla Linusson, ordförande i Hästholmens bygdförening och guiden Björn Hanell arrangerar en minneshelg om olyckan på Vättern. Foto: SVT

Hedrar alla som drunkande i olyckan

I helgen arrangeras en minneshelg i det lilla samhället Hästholmen vid Vättern. Ett fackeltåg kommer vandra till den plats som många från olyckan ligger begravda. Dessutom blir det föredrag, musik och en utställning med delar från vraket. Dykare ska också gå ner och lägga en krans på Vätterns botten intill olyckplasten.

– Det känns väldigt tragiskt, men det känns fint att vi inte bara uppmärksammar den kända familjen Bauer, utan också lägger fokus på alla de andra passagerarna som omkom under resan, säger Camilla Linusson, ordförande i Hästholmens bygdförening.

Se i klippet ovanför om historien om familjen Bauer som drunknade i Vätterns vågor för 100 år sedan.

Flera hundra teckningar av John Bauer slängdes tillbaka i Vättern – tidningsurklipp från utställningen om den stora båtolyckan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vadstena

Mer i ämnet