Julfrid utlyst över Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2001 har Erik Nilsson utlyst Julfrid över Söderköping, och under samma period har Claes-Göran Emilsson spelat trumpet vid utlysandet. Första året kom det inte mer än elva personer. I år var det över 300, och evenemanget har blivit en tradition.

Under medeltiden utlystes alltid Julfrid på kvällen på julafton och sträckte sig 20 dagar framåt. Julfrid innebar att det blev dyrare att begå brott. Enligt Wikipedia var det normala bötesbeloppet för dråp 26,7 mark, där hälften gick till kungen och hälften till staden, men när Julfriden var utlyst kostade det 3 mark extra, pengar som gick till biskopen eftersom brottet begicks på en kristen helg.

Julfriden i Söderköping anknyter inte till eventuella kostnader vid dråp, utan till att det under julen ska vara fridfullt och vänskapligt människor emellan.

Se videoklippet med Erik Nilsson ovanför i samband med utlysandet av Julfriden i Söderköping 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.