• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Studenter på väg hem efter att Linköpings universitet mottagit ett hot och lokalerna evakuerades. Foto: SVT/ Christian S ZetterdahlVisa alla (5)
Visa alla (5)

Linköpings universitets campus utrymt efter hot

Publicerad

Samtliga campusområden vid Linköping universitet utrymdes under fredagseftermiddagen efter att affischer med en länk till en video där en person poserade med vapen hängts upp på Campus Valla. En person har hämtats in av polis – skäligen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott.

Efter att hot riktats mot Linköpings universitet utrymdes samtliga campusområden, det vill säga campus i Linköping, Norrköping och Stockholm. Hoten ska handla om otillåten affischering med hotfulla budskap under natten och förmiddagen.

– Hotet har utretts av polisen och vi har haft kontakt med polisen och efter samråd med polisen har de successivt bedömt hotet som allt allvarligare. Jag har i min roll som universitetsdirektör beslutat att utrymma samtliga av våra lokaler i vår verksamhet, säger Kent Waltersson, universitetsdirektör.

Studenter på väg hem efter att Linköpings universitet mottagit ett hot och lokalerna evakuerades. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Gått ut med information till studenterna

Enligt Kent Waltersson har universitetet samlat en krisledning och samarbetar vidare med polisen.

– Det handlar om att göra det så bra som möjligt för våra studenter. Vi har gått ut med information till samtliga anställda och studenter via sms och mail och har nu samlat den krisledning som vi har. Vi har naturligtvis informerat samtliga övriga berörda som finns i vårt område.

Enligt polisens hemsida ska de ha fått information om affischer med ett hotfullt innehåll hade satts upp på flera ställen på Linköpings Universitet i Valla.

– På affischerna ska det ha funnits en länk till en internetsida där man kunde se en film på en man som poserar med ett vapen och kunde absolut uppfattas som hotfull, säger Erik Terneborn, presstalesperson polisregion Öst.

Polisen undersöker Linköpings universitets lokaler i Linköping. Foto: Privat

Polisen har, med anledning av detta, inlett förundersökningar gällande grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering.

– Vi tar det här på allvar och har haft en dialog med universitetet. Vi har inte gett rekommendationen att utrymma och manar till lugn kring händelsen. Det finns ingen anledning till oro, men vi har självklart förståelse för att folk blir oroliga med tanke på händelserna tidigare i veckan, säger Erik Terneborn.

Försöker identifiera person

Strax före klockan 19.30 på fredagskvällen meddelade polisen att man hämtat in en person i 25-årsåldern, skäligen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott.

Personen hämtades vid 17.50 och det ska ha varit ”helt odramatiskt”, enligt polisen. På sin hemsida skriver polisen att man bedömer att det inte föreligger någon fara för allmänheten.

”Vi blev tillsagda att gå hem”

Elin Mattsson är förstaårsstudent vid Linköpingsuniversitet och berättar om hur hon fick reda på att skolan skulle utrymmas.

– Det var några faddrar i klasserna över oss som berättade att vi skulle utrymma byggnaden. Sen fick vi samlas ute så man kunde pricka av att alla var ute, sen blev vi tillsagda att gå hem.

Fick ni någon mer information?

– Ja att det var efter ett hot mot skolan som man beslutat att den ska utrymmas.

Även på campus i Norrköping utrymdes lokalerna Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Publicerades på sociala medier

SVT har tagit del av filmer, publicerade på ett konto på sociala medier, där en person utger sig för att vara den som har satt upp affischerna på universitetsområdet.

Personen förklarar i ett av klippen att händelsen fått för stora proportioner och att det inte fanns något ont uppsåt med affischeringen.

Under fredagskvällen meddelar Linköpings universitet att samtliga campus kommer öppna för verksamhet igen under lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer