Polisen bevakar utanför Linköpings universitets lokaler i Norrköping. Foto: SVT/ Christian S ZetterdahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

En person anhållen för hot mot Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott i samband med händelsen på Linköpings universitet under fredagen. En husrannsakan har gjorts i mannens bostad.

Under fredagskvällen kunde polisen hämta in en person misstänkt för händelsen på Linköpings universitet. Polisen skriver på sin hemsida att den misstänkte personen är i 25-årsåldern och ej känd av polisen sedan tidigare.

Enligt polisen är den misstänkte gärningsmannen hemmahörande i region Öst och har hämtats till förhör av polis.

– Ingripandet skedde runt klockan 18 under fredagskvällen och det gick väldigt lugnt till, säger Christian Winkler, kommenderingschef hos polisen.

Anhölls under fredagskvällen

Vid 21.30-tiden meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att personen i fråga anhållits av åklagare.

– Under kvällen har förhör med den misstänkte inletts. En husrannsakan i hans bostad har också genomförts. Klockan 20.28 ikväll beslutade jag att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott, berättar förundersökningsledaren, chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping, i ett pressmeddelande.

Förhören fortsätter

Mannen finns fortsatt i förvar hos polisen och förundersökningen fortgår. Förhör kommer fortsätta hållas under lördagen.

– Vi fortsätter förhören imorgon när Tingsrätten finns tillgänglig för förordnande av försvar, säger Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping.

– Nu ska vi utreda det här och gå till botten med misstankarna, jag vill inte gå in på några detaljer i nuläget. Jag vill framhålla att vi bedömer att det inte föreligger någon fara för allmänheten.

Beslut om personen ska begäras häktad ska tas av åklagare senast på måndag klockan 12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer