Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt viktigt att sända ett tydligt budskap till medborgarna”, säger Justitieminister Gunnar Strömmer (M) angående säkerhetszoner. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Justitieministern om landets första säkerhetszon i Norrköping: ”Välkommet förstås”

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 april tillträde den nya lagen kring säkerhetszoner i Sverige, där polisen får visitera utan konkret brottsmisstanke. Nu införs den första säkerhetszonen i Norrköping.

– Det är är välkommet förstås, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Gunnar Strömmer var på tisdagen på besök i Linköping och han är positiv att från och med onsdag så kommer stadsdelen Hageby i Norrköping klassas som säkerhetszon.

– För oss har det var viktigt att säkerhetszoner finns i numera polisens verktygslåda.

Polisen får olika befogenheter

En säkerhetszon, även kallad visitationszon, innebär att polisen får olika befogenheter, i ett visst område. Det kan vara allt ifrån att söka efter vapen, söka igenom fordon och kroppsvisitera personer utan att behöva ha konkret brottsmisstanke.

Debatten kring regeringens beslut om säkerhetszoner har varit stor. Där bland annat frågan om att en klädstil kan vara skäl nog att visiterar en person har varit omdiskuterat.

Se och hör mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Danmark och Gucci-kepsar med visitationszoner att göra? I videon får du en sammanfattning av den nya lagen och debatten kring zonerna – på 60 sekunder. Foto: Storyblocks/Texturelabs/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.