Foto: TT

Polisen får nej – kameraövervakning begränsas

Uppdaterad
Publicerad
Förvaltningsrätten begränsar nu kamerövervakningen på Ågatan i Linköping. Tidigare har länsstyrelsen gett polisen rätt att med två fasta kameror övervaka en del av Ågatan varje dag från klockan 22 till 06. Men sedan Datainspektionen överklagat, beslutar förvaltningsrätten i en dom nu att övervakning bara får ske på helgen.

Domstolen anser att polisen inte lyckats visa att Ågatan är särskilt brottutsatt under perioden söndagkväll till fredagmorgon.

Kameraövervakning beviljas därmed endast mellan klockan 22.00 och 06.00 fredag till lördag och lördag till söndag.

282 brott under åren 2013-2015

I domen från förvaltningsrätten står det att våldsbrottsligheten på Ågatan har uppgått till 282 brott under åren 2013-2015 och att 71 av dessa har begåtts mellan klockan 22.00 och 06.00 fredag till lördag. 116 våldsbrott har begåtts mellan samma klockslag lördag till söndag.

Mellan torsdag till fredag samma tid, har 33 våldsbrott begåtts, vilket ungefär motsvarar det totala antalet begångna våldsbrott under övriga veckonätter.

Statistiken tydlig

Genom denna statistik anser förvaltningsrätten att polismyndigheten inte har visat att Ågatan är särskilt brottsutsatt under denna period.

Vidare pekar rätten på att behovet av kameraövervakning inte väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad mellan klockan 22.00 och 06.00 söndagkväll till fredagmorgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer