Kampen hårdnar om väljarna på landet

Uppdaterad
Publicerad

Striden om väljarna på landsbygden hårdnar mellan partierna. Samtidigt som Socialdemokraterna tappar väljare på landsbygden, växer nu landsbygdspartiet.

Landsbygdspartiet har idag runt 25 lokalavdelningar i landet och 10 nya håller på att bildas. Bland annat i Norrköping, där lantbrukaren Åke Karlsson i Kolmården är den som ska företräda partiet.

”Målet är att ta oss in i riksdagen”

– Ett mål är att ta oss in i riksdagen, det är målet och det får vi jobba på, säger han.

Landsbygdspartiet oberoende är partiets fullständiga namn och det bildades 2010. I riksdagsvalet 2014 fick partiet 0,06 procent av rösterna i riksdagsvalet. Desto bättre gick det i kommunalvalet och partiet valdes in i nio kommuner. 

Vill att Sverige går ur EU

Landsbygdspartiet är EU-kritiskt och vill att Sverige ska gå ur EU. Partiet utger sig för att vända sig till en bred grupp väljare, som känner att urbaniseringen har gått för långt på bekostnad av landsbygden. Men något missnöjesparti vill Åke Karlsson inte kalla det.

– Det är klart att vi vänder oss till dem som är missnöjda över den utveckling, eller avveckling av landsbygden som har pågått under många decennier. På så sätt kan man väl kalla oss ett missnöjesparti, men vi har ju en bred politik. Så att nej, säger Åke Karlsson.

Ökad kamp om väljarna på landsbygden

Det är många som vill vara med slåss om väljarna på landsbygden. En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ekot, visar att centerpartiet har stärkt sin position bland landsbygdsväljarna, medan socialdemokraterna har rasat. Socialdemokraterna har tappat nästan nio procentenheter av landsbygdsväljarna sedan förra riksdagsvalet, från 39,5 procent till 30,7 procent.

– Det är väl i sig inte så underligt, de har ju inte haft någon landsbygdspolitik heller. Det är inget parti som haft en riktigt bra landspolitik, säger Åke Karlsson.

Att socialdemokraterna tappat väljare på landsbygden kommenterar den förre partisekreteraren Lars Sjernkvist (S), nuvarande ordförande i kommunstyrelsen i Norrköping.

”Många känner att avståndet mellan stad och land har ökat”

– Dels är det en följd av eller speglar en utveckling av att många människor känner att avstånd mellan stad och land har ökat men också att vårt parti traditionellt har uppfattats som ett parti som har stått för storskalighet och centralisering. Vi har sett den här utvecklingen under en tid, att de här frågorna blir allt viktigare, säger Lars Stjernkvist (S)

Om Landsbygdspartiet oberoende:

Bildades 2010.

Består av flera partier som gått samman, Landsbygdsdemokraterna och Landsbygdspartiet och Norrländska samlingspartiet.

Fick 0,06% i riksdagsvalet 2014, 0,03% i riksdagsvalet 2010.

Valdes in i 9 kommuner 2014

Hälleforsnäs

Kinda

Luleå

Nora

Sandviken

Svenljunga

Uppvidinge

Valdemarsvik

Östhammar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.