Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VA-chef Susanne Bjergegaard-Pettersson berättar att det tar tid att hitta vad som orsakar bakterierna i dricksvattnet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Kan ta månader innan Visbyvattnet är okej: ”Risken finns”

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationen att koka dricksvattnet kvarstår i Visbyområdet. Region Gotland meddelar att det kan ta veckor, kanske ännu längre innan man hittat och åtgärdat källan till Clostridiumbakterierna.

– Vi tror det kommer att ta lång tid för vi måste hitta källan och det blir lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Susanne Bjergegaard-Pettersson, chef för vatten- och avloppsavdelningen.

Efter att ett provsvar på fredagen blev godkänt, så kom bakslag med lördagen och söndagens provsvar. Där påträffades återigen bakterier.

Förorenat vatten på Gotland

Gotland har aldrig tidigare haft något förorening av Clostridium. Men erfarenheter från fastlandskommuner visar att det kan ta tid att åtgärda problemen.

Kan ta månader

Region Gotland uppger på sin hemsida att det är troligt att rekommendationen att koka dricksvattnet fortsätta i ”några veckor”. Men VA-vhefen utesluter inte att det kan ta längre tid än så:

– Risken finns ju. Vi har haft fall i Sverige där det tagit 3-4 månader så...i värsta fall.

Under måndagen började vatten att köras ut till vissa kommunala verksamheter, det handlar om äldreboenden och vissa förskolor som bett om att få vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet