Eva Uustal, överläkare på Kvinnokliniken på US, har jobbat länge för att uppmärksamma problemet med förlossningsskador. Foto: SVT

Känsligt även för förlossningspersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor upplever att det är svårt att få hjälp med sina förlossningsskador. Men nu är flera satsningar på gång inom vården i Östergötland.

– Det är mycket skuld och skam. Både hos förlossningspersonalen som tycker att det är förfärligt jobbigt att kanske ha orsakat en sådan här skada eller inte kunnat förebygga den, och dels hos patienten, säger Eva Uustal, kvinnokliniken på US i Linköping.

Startade ett register

Eva Uustal har jobbat länge med att uppmärksamma förlossningsskador. Hon är med i flera nationella projekt och för ett år sedan startade hon Bristningsregistret, ett nationellt register där sfinkterrupturer, allvarliga bristningar långt ner mot ändtarmen, registreras och följs upp.

– Vi har just nu 1500 kvinnor i det registret och tack vare dom kan vi få väldigt mycket kunskap som i nationella perspektiv är helt unikt, säger Eva Uustal.

Flera satsningar

Förlossningsskador är ett område som kommer att studeras närmare i Region Östergötland nästa år. Hälso- och sjukvårdsnämnden vill utreda vilka behov som finns och hur mycket resurser som behövs.

Även Sveriges riksdag har beslutat att satsa 400 miljoner kronor om året för att förlossningsvården ska förbättras. Men det har ännu inte beslutats hur pengarna ska användas.

– Kan vi få bort den här skammen och skulden, så finns det förutsättningar att få det här att fungera väl, säger Eva Uustal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet