Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behövs det en simhall i Åtvidaberg? Hör vad invånarna tycker. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Kartläggning: Fem kommuner i Östergötland saknar simhall

Uppdaterad
Publicerad

Fem av Östergötlands 13 kommuner saknar simhall. I Kinda, Söderköping, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög får man söka sig utanför kommungränsen för att kunna besöka att badhus.

Hur viktigt är det att ha nära till en simhall? De flesta kommuner i Östergötland har minst en simhall. I Boxholm med sina 5000 invånare har man en simhall och i Norrköping finns så många som fyra simhallar. I andra kommuner, så som Söderköping med sina nästan 15 000 invånare, finns ingen simhall. Så är också fallet i Åtvidaberg, där simhallsfrågan var en av de största snackisarna inför valet 2022.

– Det fanns en simhall här förut. När man är van vid att ha en så saknar en det mer, säger Åtvidabergsbon Göran Skog.

.

SVT Nyheters kartläggning visar att det kan finnas en koppling mellan närheten till en simhall och barns simförmåga. I flera kommuner där det saknas en simhall har en stor andel av sjätteklassarna svårt för att klara kunskapskravet i idrott som rör simning: ”Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.”

3 av 20 sjätteklassare missar godkänt betyg i idrott i Åtvidabergs kommun. Men enligt utbildningsförvaltningen är det inte kopplat till simkunnigheten. Förvaltningen skriver i ett mejl till SVT Nyheter Öst att man i vintras hade en dialog med kommunens rektorer. ”Vi kunde då konstatera att bristande måluppfyllelse avseende simning inte är den huvudsakliga orsaken till att elever inte uppnådde betyget E i Idrott och Hälsa.”

13 åriga Sara Berhe, från Åtvidaberg, tror att man blir bättre på att simma om man bor nära en simhall.

– Det är bra med en simhall här. De som inte kan simma kan gå dit och lära sig det, säger Sara Berhe.

Flera partier i Åtvidaberg har drivit frågan om att bygga en ny simhall i Åtvidaberg och nu har den politiska majoriteten enats om att utreda frågan.

Hör fler röster från Åtvidaberg i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.