”Vi hörde en duns mitt under Melodifestivalen“

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen var i full gång. I gillestugan satt paret och gungade i takt med Owe Thörnqvists Boogieman Blues medan inbrottstjuvarna slog till på våningen ovanför.
– Det handlar inte om så stora materiella värden. Men det skapar mycket oro, säger Owe Karlsson.
Sedan nyår har sex inbrott och ett inbrottsförsök skett på samma gata eller alldeles i närheten.

De skulle dricka kaffe, titta på Melodifestivalen och slappna av på lördagskvällen. Då hördes en duns från övervåningen. 

– Först trodde vi det var katten, men jag gick ändå upp för att se efter, säger Owe Karlsson som bor i Åby i Norrköping.

När han kom upp till arbetsrummet blev han stående i flera sekunder. Dörren var öppen och det såg ut som om någon hade brutit sig in. 

– Min första känsla var att jag blev förbannad. Just fräckheten. Att ta sig in i vårt hem, objuden, när vi var hemma, säger Owe.

Polisen snabbt ute

Katten Sigge hade sett inbrottstjuvarna försvinna bort.

– Men han var tydligen inget vidare vittne ... 

Polisen var snabbt på plats och säkrade bland annat ett fotavtryck, men Owe har inga stora förhoppningar om att brottet kommer att lösa. 

Villainbrott är ett så kallat vardagsbrott. Det anses mindre grovt och polisen lägger därför mindre resurser på den här typen av brott.

Skapar oro

Bara 14 procent av de vardagsbrott som inträffade under det första halvåret förra året klarades upp av polisen. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter har analyserat.

Kanske borde man tänka om där, anser Owe Karlsson.

– Även om det inte handlar om några större kapitalsummor så skapar de här brotten stor osäkerhet och rädsla som man måste ta på allvar tycker jag. 

Sedan nyår har det inträffat sex inbrott och ett inbrottsförsök på samma gata eller alldeles i närheten där Owe Karlsson bor. Och nu har oron börjat sprida sig bland grannarna.

– Någon har sagt att de inte vet om de vågar åka på semester. En annan har ständigt larmet på, även när de är hemma, för att hustrun känner sig så orolig, säger Owe Karlsson.

På sin vakt

Han är själv förvånad över sin egen reaktion. 

– Jag har märkt att jag har blivit mer på min vakt, särskilt när vi ska sitta i gillestugan och titta på tv. Då går jag gärna runt och kontrollerar först, säger han.

Se hela inslaget här:

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet