KBT-terapi på nätet – lika framgångsrik som vanlig terapi

Publicerad

För de allra flesta är samtalsterapi något som sker mellan terapeuten och patienten öga mot öga i samma rum. Men det behöver det inte vara. I Östergötland pågår sedan 2016 ett projekt med terapi på nätet. Och det har blivit det kanske mest framgångsrika i Sverige.

– Det finns KBTpå nätet  för olika tillstånd som ångest, depression, stress, sömnbesvär. Sedan jobbar patienten med ett innehåll på nätet. Man loggar in via 1177 och arbetar med ett avsnitt en vecka i taget och får återkoppling av sin terapeut via text och så håller man på i sex till åtta veckor beroende vilket program man är inne i, säger Sanja Halenius, projektledare för KBT på nätet i Region Östergötland.

När Region Östergötland jämförde resultaten mellan KBT-terapi på nätet och traditionell KBT-terapi visade det sig att de var lika framgångsrika.

Se och hör hela videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.