Arkivbild. Foto: Tommy Andersson/TT

KD kräver ambulanshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att Östergötland skaffar en egen ambulanshelikopter. Det menar Kristdemokraterna i en motion till regionfullmäktige.

För till exempel en strokepatient är det livsviktigt att komma snabbt till sjukhus. Varje minut kan vara av betydelse. Men eftersom strokevård ges på Universitetssjukhuset i Linköping kan personer i länets ytterkanter ha långt till behandling.

– En patient som bor i skärgården eller norra Östergötland har idag inte samma tillgång till vård som någon som bor i till exempel Linköping eller Norrköping. Därmed är vården inte jämlik, säger Per Larsson (KD).

Kostnaden ska delas

Därför vill partiet att regionen går ihop med Kalmar och Jönköping och finansierar en ambulanshelikopter. En sådan skulle kunna spela en avgörande roll vid många fler sjukdomstillstånd än stroke, som till exempel brännskador, blodförgiftning och hjärtinfarkt.

– Visst kostar det pengar, men det delas på tre län och vi har ju kostnader för helikopter även idag, menar Per Larsson.

Som det är nu hyr regionen in helikopter vid behov.

Inte första gången

Det är inte första gången Kristdemokraterna tar upp frågan.

Redan för tre år sedan föreslog partiet i Östergötland, tillsammans med kollegorna i Jönköping och Kalmar, att en ambulanshelikopter skulle köpas in.

Men regionens majoritet har varit skeptisk.

– Vi har tidigare gjort bedömningen att det inte är skäligt att lägga de pengarna och stalltipset är att vi inte kommer att ändra den inställningen, säger regionrådet Mats Johansson (S) till SVT Öst idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.