Foto: SVT

Kirurgchef säger upp sig i protest mot vårdköer

Publicerad

En överläkare på kirurgen på US i Linköping larmar om att cancerpatienter kan dö i sommar på grund av för långa operationsköer. Och verksamhetschefen håller med och har till och med sagt upp sig, efter att sjukhusledningen inte hörsammat hans varningar.

– Det är handlingsförlamat. Det är så svårt att göra förändringar, att välja bort nånting är inte enkelt, säger, Conny Wallon, verksamhetschef kirurgen Univerisitetsjukhuset.

Enligt Conny Wallon har det gått så långt att han har sagt upp sig.

– Vi har i vårt nationella vårdprogram fastställt att man till exempel för magtarmcancer inte ska vänta mer än 14 dagar från att man tagit ett beslut. Och nu är det som längst tio veckors väntan och det är i min värld inte okej, säger han.

– Jag förstår så väl den frustrationen för det har jobbats oerhört mycket för att komma tillrätta med tillgänglighetsproblem. Tidvis blir det bättre, vi hade en klar förbättring under våren men nu har visamma problem igen inför sommaren och det är inte acceptabelt med så långa väntetider. Men det är klart att jag har en ambition att vi ska ta hand om alla våra patienter med god tillgänglighet, säger Ditte Pehrsson Lindell, vårddirektör Region Östergötland.

– Det är den svage som går först. Den som har störst vårdbehov måste få vården först och så sker inte riktigt idag och det är det som är bekymmersant när vår ledning inte agerar i den andan, säger Conny Wallon.

– Vi har redan flyttat många patienter från US, det är en typ av prioritering och det kan behövas prioriteras ytterligare framöver, säger Ditte Pehrsson Lindell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer