Pappersbruket använder vatten från Kisaån i sin tillverkning, men så ynklig som ån är i år har aldrig den miljöansvarige på fabriken sett den.
– Visst har det varit torrsomrar förut, men inte så här låga nivåer som det är nu, berättar Peter Härnström vid Sofidel Sweden för Svt Nyheter Öst.
Ska använda minimalt med vatten
Den stora risken för papperstillverkningen är om det blir stopp i maskinerna. Då ska hela systemet återfyllas med vatten och det skulle ta längre tid än normalt, eftersom det finns för lite vatten i ån.
– Visst är det en besvärlig situation, men som det känns i nuläget kommer vi att reda ut det. Vi har vidtaget en hel del åtgärder som att sluta våra vattensystem och använda minimalt med vatten. Det är många här som jobbar med vattenåtgången nu, mer än vanligt säger Peter Härnström.
Kisa får en torr framtid
Men värre kan det bli framöver. Kisatrakten ser ut att få längst torra perioder i sina vattendrag jämfört med övriga Östergötland.
Antalet dagar med lågt vattenflöde i Kisa kommer att öka från 50 till cirka 70 dagar per år, om man tittar runt 20 år framåt. Det visar SMHI:s klimatscenario som dock förutsätter att koldioxidutsläppen i världen inte minskningar dramatisk framöver.
– Det finns idéer för framtiden. Dels att försöka sluta processen mer eller att försöka hitta alternativa vattenkällor, såsom borra en egen brunn eller använda det naturliga vattnet mer, avslutar Peter Härnström.