Klart för första vindkraftparken i östra Östergötland

Publicerad

Efter sex år av motgångar och avslag så kan nu även den östra delen av länet få sin vindkraftpark.
Byggande av tio verk i Söderköpings kommun har nu beviljats av länsstyrelsen i Östergötland.

Det skulle bli 25 vindkraftverk men slutade på 10, som länstyrelsen kunde ge tillstånd till.

Östergötland ostligaste vindkraftpark kan därmed bli verklighet, vid Häljelöt mellan Söderköping och Valdermarvik

– För oss innebär det här att vi kan vara med och bidra till en omställning av energisystemet genom klimatsmart miljövänlig energi. Sedan innebär det ju inte så mycket för kommunen som helhet mer än att vi får ett företag till som etablerar sig. Det säger Mattias Ravander socialdemokratiskt kommunalråd i Söderköping.

Det rivs vindkraftverk på löpande band i landet mest på grund av låga elpriser. Det lönar sig helt enkelt inte att fortsätta produktionen. Men här vågar man alltså bygga.

– Det här är en investering som ska producera el i 25 till 30 år och vi förväntar oss inte att elpriset ska ligga på den här låga nivån under så lång tid, utan det måste ju gå upp. Om man ska ersätta kärnkraften så är vindkraften det billigaste alternativet, säger Jakob Falkman vd för Söderköping vind

Det har skrivits på protestlistor av många boende runt området där vindkraftparken ska etableras

– Det är blandade känslor. Dels behöver vi ha vindkraft men man vill ju inte ha dem på knuten och eftersom de tar ner dem i Skåne så tycker jag det är dumt att bygga här, och jag tror att de flesta häromkring är emot, det menar Ronny Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer