Utbyggnaden av Pampushamnen i Norrköping kommer pågå under fyra år. Foto: SVT

Klartecken för Pampushamnen att växa vidare

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade utbyggnaden av Norrköpings hamn pågår för fullt. Nu har man fått klartecken att ta nästa steg i processen då Mark- och miljödomstolen har gett sitt godkännande.

– Vi har nu fått den miljödom som krävs för att kunna utöka hamnens kapacitet. Det är förstås glädjande, säger Henrik Åkerström, vd för Norrköpings Hamn, i ett pressmeddelande.

Flyttar verksamheten från inre hamnen

Utbyggnaden av Pampushamnen på Händelö är ett steg i omvandlingen av Inre hamnen till ett nytt bostadsområde. Samtidigt växer Norrköping som ett betydande logistiskt nav för många företag.

– Norrköping växer kraftigt. Att vi nu kan påbörja denna satsning i hamnen har stor betydelse för Norrköpings fortsatta utveckling, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Muddringsarbeten startar nästa år

Det är en omfattande utbyggnad som ska ske av Pampushamnen. Terminalytorna ska bli större, kajen ska förlängas och hamnbassängen ska muddras.

– Vi påbörjar nu en rad förberedande arbeten, med planen att inleda muddringsarbeten under 2019. Projektet har en beräknad byggtid på cirka fyra år, säger Eric Gustavsson, projektledare vid Norrköpings Hamn.

Man beräknar med att den nya Pampushamnen kan tas i drift år 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.