Klartecken för gruva i Norra Kärr

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten Bergsstaten har gett företaget Tasman Metals tillstånd att utvinna metaller i området Norra Kärr utanför Gränna. Tillståndet gäller i 25 år.

Trots omfattande protester ger nu den statliga myndigheten Bergsstaten företaget Tasman Metals så kallad bearbetningskoncession för brytning av sällsynta jordartsmetallet i Norra Kärr norr om Gränna.

Tillståndet gäller i 25 år och ger Tasman Metals rätt att bryta bland annat Lantan, Cerium,Ytterbium, Zirkonium och andra jordartsmetaller som bland annat används inom elektronik, mobiltelefoni och vindkraft.

Men för att starta en fullskalig brytning av metallerna krävs miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen och den ansökan har Tasman Metals ännu inte lämnat in.

Företaget har tidigare uppgett att brytningen kan starta 2016 eller 2017.

Brytningen av de sällsynta jordartsmetallerna vid Norra Kärr skulle drabba flera privata fastigheter i området och Naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer har motsatt sig projektet. Bland annat har motståndarna pekat på riskerna att förorenat vatten från gruvbrytningen skulle kunna förorena Vättern.

Föreningen Rädda Vättern har jobbat för att stoppa gruvan och Johan Elwing kontakperson är inte glad över beskedet att Tasman Metal nu fått tillstånd.

– Jag är inte förvånad, jag visste att det skulle gå åt det här hållet, men vi är väldigt kritiska till en etablering av en gruva i det här området, säger Johan Elwing till SVT Östnytt.

På frågan om man tänker överklaga belutet svara Johan Elwing.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa det här.

-Ett oerhört bra och glasklart beslut från Bergsstaten. Vi är mycket nöjda men det är många steg kvar att ta innan vi kan starta brytningen i Norra Kärr. Det säger Tasman Metals vd Henning Holmström om bearbetningskoncessionen som Bergsstaten nu beviljat.

Enligt Henning Holmström siktar Tasman Metals på att lämna in en ansökan om miljötillstånd för gruvbrytningen hösten 2014 och om inga hinder tillstöter hoppas företaget kunna starta brytningen av sällsynta jordartsmetaller sent 2017.

Förutom eventuella överklaganden av bearbetningskoncessionen och/eller ett framtida miljötillstånd medger Henning Holmström att bristen på kapital kan försena hela gruvprojektet.

– Trots att brytningen enligt Tasman Metals beräkningar skulle ge en årlig vinst på en miljard kronor under 20 år är finansieringen problematisk eftersom lågkonjunkturen är djupare och metallpriserna betydligt lägre än när gruvprojektet började planeras, säger Henning Holmström till Jönköpingsnytt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer