Arkivbild, Lillgrund i södra Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Klartecken för stor vindkraftspark i havet utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland ger vindkraftsparken Aurora tillstånd enligt Natura 2000. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande under onsdagen.

Samtidigt villkoras beslutet med att företaget behöver vidta flera åtgärder för att skydda fågellivet, tumlarna och naturmiljöerna i Natura 2000-området mellan Gotland och Öland.

– Gotland och Sverige står inför en genomgripande grön omställning och elektrifiering. Havsbaserad vindkraft är en del av lösningen för att tillgodose det kommande elbehovet. Men det krävs anpassningar för att inte den biologiska mångfalden ska påverkas negativt, säger landshövding Anders Flanking i ett uttlande.

Men innan vindkraftsbyggen kan byggas krävs ytterligare tillstånd – bland annat i enlighet med Sveriges ekonomiska zon, något som ska överlämnas för beslut till regeringen under våren 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 1500 vindkraftverk finns med i planerna runt Gotland. I klippet ser du skillnaden jämfört med de äldre vindkraftsparkerna. Foto: SVT

Vindkraftsparken Aurora

• Kan komma att omfatta runt 370 vindkraftverk.

• Förväntas generera cirka 24 TWh el, vilket motsvarar elanvändningen för omrking fem miljoner hushåll.

• Tanken är att placera vindkraftsparken 20 kilometer söder om Gotland i närheten av Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.