Titta in på den unika lekplatsen i Norrköping Foto: SVT

Åk rutschkana genom Värmekyrkan och klättra på Strykjärnet

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköping kommer kopior av några av stans mest kända byggnader bli delar av en ny lekplats i kvarteret Mjölnaren.

Inom en snar framtid kommer leksugna ungar kunna klättra på Strykjärnet och åka rutschkana genom Värmekyrkan. Och det är rejält tilltagna kopior på byggnaderna: klätterversionen av Strykjärnet blir fem och en halv meter hög. Enligt Norrköpings kommun är det första gången någonsin som de tvingats söka bygglov för lekutrustning.

– Värmekyrkan har nog en av Norrköpings längsta rutschkanor. Till advent så brukar man ju sätta ljus på vår riktiga Värmekyrka, så vi har pratat lite löst om att försöka få till det här också, säger landskapsarkitekten Elisabet Manfred.

Invigs i november

Kommunen bygger nu två nya lekplatser per år och anser att inga barn i stan ska ha längre än 300 meter till närmsta lekpark. Den här ska invigas i slutet av november och ligger i ett nybyggt bostadskvarter strax intill Industrilandskapet. Meningen är dock att alla Norrköpingsbor ska hitta dit.

– Vi hoppas dessutom att det ska kunna bli en plats för turister i området och att vi kan få barnen intresserade av de historiska byggnaderna och vad de har använts till.

Se mer i videon här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet