Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hamza Elfituri tillsammans med vännerna Shahram (t.v.) och Abbe Naji (t.h.) som även han är från Klockaretorpet. Foto: Daniel Díaz/SVT

Glädje i Klockaretorpet efter besked

Uppdaterad
Publicerad

I Klockaretorpet firas det med tårta på Kunskapens hus över att området plockats bort från polisens lista över utsatta områden i Sverige. Hamza Elfituri, uppväxt i ”klocket” är lyrisk:

– Det känns som att jag firar något jag har åstadkommit i mitt liv!

Ett tomt centrum i Klockaretorpet livas upp med musik från Kunskapens hus. Runt ett bord i lokalen sitter bland annat polis, svenska kyrkan och stadsförvaltningen med tårta i hand och firar med övriga närvarande på plats att Klockaretorpet inte längre finns med på polisens lista över utsatta områden. 

– Det är en stor framgång, säger Hamza Elfituri, uppväxt i området.

Inte längre utsatt område

Hamza kommer instörtandes i rummet, kramar om Marco Briones, verksamhetssamordnare på Kunskapens hus – och skriker glatt: ”Vi är inte något utsatt jävla område längre”.

I videoklippet ovan berättar Hamza Elfituri om något mindre glädjande under tiden han växte upp i Klockaretorpet.

Arbetet är ännu inte över

Samverkan mellan aktörer i orten är framgångsreceptet menar Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i socialnämnden.

– Det är glädjande nyheter, det är ett kvitto på att vi gör rätt insatser. I Hageby hade vi samma mål och även den orten plockades bort, säger hon.

Är insatsarbetet över nu?

– Vi kan inte släppa taget på grund av den här nyheten. Det finns ännu fortsatta utmaningar i övriga orter som exempelvis Navestad.

Säger Maria Sayeler Behnam och fortsätter:

– Vi behöver fortsätta med att höja skolresultaten, stoppa arbetslösheten och bryta kriminaliteten bland annat, förklarar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet