I klippet förklarar smittskyddsläkare Britt Åkerlind vad som gäller om du inte fullföljer vaccinationsprogrammet mot TBE. Foto: SVT//TT/Gorm Kallestad

Knappt hälften tar alla vaccinationssprutor mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar har fått fästingburen TBE och allt fler vaccinerar sig.

Samtidigt är det knappt hälften som fullföljer det vaccinationsprogrogram som krävs för att skydda sig mot TBE, enligt en undersökning.

– Jag var väldigt trött, hade svår huvudvärk och var hemma från skolan varje vecka för att jag hade så ont, säger Johanna Lindblom.

Johanna vaccinerade sig mot TBE efter att ha fått de lindriga symtom hon beskriver. TBE kan även ge symtom som talrubbningar, förlamningar och i värsta fall vara dödligt.

TBE

Hittills i år har 162 personer drabbats av TBE vilket är i nivå med de senaste två åren, enligt Folkhälsomyndigheten.

Allt fler väljer också att vaccinera sig. De senaste tre åren har det skett en fördubbling av TBE-vaccinationer enligt läkemedelsbolagen. 10-åriga Katie Mackay tog nyligen sin första TBE-spruta.

– Jag tänkte mycket över hur stor nålen skulle vara och hur det skulle kännas men det gick fort och och gjorde inte så ont.

Få fullföljer omfattande vaccinationsprogram mot TBE

För att skydda sig mot TBE krävs ett vaccinationsprogram med ett grundskydd på  tre sprutor som tas med flera månaders mellanrum. Efter tre år krävs påfyllnad som sedan behöver fortsätta vart femte år livet ut.

En nyligen gjord internationell undersökning av marknadsundersökningsinstitutet, Gfk, där 2 604 svenskar deltog visade att mindre än hälften av alla som tagit den första sprutan fullföljer hela vaccinationsprogrammet mot TBE.

– Det är ju slarvigt. Idag har vi mobiler som kan sättas på larm och dessutom får man ju en påminnelse i mobilen av vaccionationsföretaget när det är dags, säger Lotta Mackay.

Att få fullföljer vaccinationsprogrammet tror smittskyddsläkaren Britt Åkerlind handlar om att vi människor först har intentioner men att det i dagens vardagsstress kommer annat emellan.  Hon menar också att det kan bero på priset för vaccinationen och får medhåll av studenten Moa Eneström.

Dyrt och ojämlikt pris för TBE vaccinationer

– Att folk inte fullföljer vaccinationsprogrammet kan bero på kostnaden och att man inte vet hur illa det kan gå om man får TBE, säger Moa Eneström.

För en familj på fyra personer kostar det mellan 5000 och 11 000 kronor beroende på region eller landsting familjen bor i. Det visar en kartläggning som SVT gjort. 

Bara i Sörmland är det gratis för barn och smittskyddsläkare Britt Åkerlind menar att kostnaden skulle vara den samma över hela landet.

– Vaccination mot TBE borde vara ett nationellt ansvar och inte lämnas åt individen, säger hon.

Viktigt att fullfölja vaccionationsprogrammet mot TBE

Den som valt att satsa på vaccinering mot TBE behöver göra hela programmet för att skydda sig, säger Britt Åkerlind.

– Intervall och mängd är framforskat för bästa skydd men har du glömt en spruta behöver du inte börja om från början utan kan ta vid där du lämnade  programmet, säger hon.

Inte fel med gnuggistatueringar

Katie Makay har tagit sin första spruta och är medveten om att det här bara är början.

– Ja men det är väl bra att det är flera sprutor då slipper jag väl få TBE.

Katie verkar också rätt nöjd med gnuggistatueringarna på ett par ”grymma” fästningar hon fick av sköterskan och som ska placeras synligt på armen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TBE

Mer i ämnet