Koalitionen får inte någon egen majoritet.

Koalitionen vill fortsätta styra Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har idag kommit överens om att förhandla om ett fortsatt samarbete i Region Östergötland.

Den tidigare koalitionen för Östergötland går nu in i förhandlingar för att forma den politik som ska gälla för kommande mandatperiod.Centerpartiet och Liberalerna överger därmed sina framstötar om ett samarbete inom Alliansen.

– Vi prövade om det var möjligt att skapa en majoritet, men nej det var det inte. Man skulle kunna ha förstärkt med KD, men de sa nej, säger regionrådet Göran Gunnarsson (C).

Val 2018 – #dinröst

Koalitionen kommer att ha 49 mandat av fullmäktiges 101 och man räknar med att kunna presentera ett gemensamt politiskt program i mitten av oktober.

I regionens minst sagt allvarliga ekonomiska läge – de ser ut att få ett underskott på mellan 100 och 200 miljoner kronor i år – kommer Koalitionen att behöva stöd från ytterligare partier för att få igenom sin budget.

– Det viktigaste är att vi lägger förslag som vi kan få brett stöd för i fullmäktige. Förutsättningen för att man ska kunna slå ut oss är ju att M, KD, V och SD går ihop och aktivt röstar mot oss för ett annat förslag, Jag ser inte att den risken är särdeles stor, säger Göran Gunnarsson (C).

Göran Gunnarsson (C)

Partierna i Region Östergötland

Partiernas svar på frågan som ställdes i SVT:s valkompass tidigare under valåret:

Finns det något parti ni INTE kan tänka er att styra med efter valet?

  • Centerpartiet kan inte tänka sig att styra tillsammans med eller på något sätt samarbeta med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.
  • Miljöpartiet svarade Sverigedemokraterna.
  • Liberalerna kommer inte att samregera med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De är ytterlighetspartier som ligger långt ifrån vår liberala idé- och värderingsgrund.
  • Socialdemokraterna svarade Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet