Rapporten från Socialstyrelsen visat att landsting och regioner har svårt att leva upp till den lagstadgade vårdgarantin. Foto: TT

Kortast vårdköer i Östergötland och på Gotland

Publicerad

Socialstyrelsen har granskat tillgängligheten till hälso- och sjukvården utifrån de väntetider som finns för vårdgarantin. Östergötland och Gotland toppar listorna i några av undersökningarna.

Det är många parametrar som rapporten från Socialstyrelsen innehåller angående vårdgarantin, men på några områden utmärker sig både Östergötland och Gotland lite extra.

Primärvården

Siffror visar att andelen personer som fått ett läkarbesök i primärvården inom sju dagar är över 90 procent på Gotland. Det är högst i landet. Även Östergötland ligger något över riket där siffran är 84 procent.

Specialistvården

Vidare så ser vi att andelen som fått ett första besök i den specialiserade vården är bäst i Östergötland. Närmare 95 procent har fått ett besök inom 90 dagar. Här ligger Gotland på 90 procent och det är högre i jämförelse med rikets 84 procent.

För övrigt visar rapporten att vården i Sverige har svårt att leva upp till den lagstadgade vårdgarantin. Inom specialistvården får endast tre av fyra patienter sin operation inom 90 dagar.

Inte en enda region eller ett enda landsting lever upp till kraven på akutvård. Foto: SVT

Långa väntetider på akuten

Inte en enda region eller ett enda landsting lever upp till kraven på akutvård. Väntetiderna ökar på landets akutmottagningar och den genomsnittliga väntetiden på akuten är idag 3 timmar och 30 minuter. Det är en ökning med sju minuter jämfört med året innan.

Man skriver också att befolkningen saknar alternativ till akutmottagningen om en person behöver uppsöka hälso- och sjukvården kväll, helg eller natt.

Det här är den nationella vårdgarantin:

Visa

Enligt den nationella vårdgarantin från 2005 gäller följande för den enskilde:

• 0 dagar – kontakt med primärvården. Alla som söker hjälp för ett hälsoproblem ska samma dag få kontakt med primärvården.

• 7 dagar – läkarbesök inom primärvården. Alla patienter ska efter bedömning få tid till en läkare inom 7 dagar.

• 90 dagar – läkarbesök inom den specialiserade vården. Alla patienter ska få ett förstabesök i den specialiserade vården inom 90 dagar, och det gäller både med och utan remiss

• 90 dagar – planerad vård. Alla patienter ska efter beslut få en operation eller åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer