Farhiya Feysal, från Linköping, berättar om hur skjutningar påverkar drabbade områden och de som bor där. Foto: Erika Landt/SVT

Efter skjutningarna: ”Nu är Berga där ungdomar dör'”

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen Kollektiv Sorg arbetar bland annat med att lyfta gatuvåld och skjutningars påverkan på omgivningen. En som är aktiv inom kampanjen i Linköping är Farhiya Feysal, som menar att sorgen i drabbade områden inte hanteras efter skjutningar sker.

Kollektiv Sorg är en kampanj som drivs genom Amnestys globala projekt Digital Disruptors. Syftet med kampanjen är att lyfta problemen med gatuvåld och skjutningar i Sverige.

– Kollektiv Sorg uppmärksammar dödsskjutningarna, alla som lider och efterspelet av en dödsskjutning, säger Farhiya Feysal, som är aktiv inom kampanjen i Linköping.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Hantera sorgen

Något som Feysal säger inte hanteras ordentligt efter en skjutning är sorgen. Sorgen bland drabbade föräldrar och vänner, men även bland boende i området.

– Det som händer är att någon skjuts till döds, polisen är på plats i en vecka och sen försvinner de, säger Farhiya Feysal.

”Det är en nationell kris”

Det var för mer än en vecka sedan som två tonårskillar sköts i stadsdelen Berga i Linköping. Det här var den andra skottlossningen i området på bara några månader.

Enligt Farhiya Feysal blir det en stor påverkan på omgivningen i drabbade områden, men även på hela landet, efter skjutningar.

– Det här är en nationell kris. Det här påverkar oss alla. Det här är våra ungdomar.

Hör Farhiya Feysal berätta hur skjutningar påverkar områden som Berga och vad hon tycker behövs på plats i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet