– Det här är ett sätt kring hur vi kan höja vår röst kring samhällsproblem, säger Alexander Zadruzny till SVT. Foto: SVT

”Vi ventilerar oss genom poesi”

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella arbetsgruppen Kollektiv sorg består av medlemmar från städer runtom i Sverige. Gemensamt för de flesta är att de bor i socioekonomiskt utsatta områden som har drabbats hårt av skjutvapenvåldet. Men många av dem har också en delad kärlek för konst och poesi.

För 24-årige medgrundaren av Kollektiv Sorg, Sakariya Hirsi, är poesiformen ”spoken word” ett sätt att uttrycka sig om sorgen kring det dödliga våldet som sker i hans bostadsområde Tensta, i norra Stockholm. 

Likaså för 21-åriga läkarstudenten Alexander Zadruzny, från Bredäng i södra Stockholm. Redan när han var 16 år förlorade han en vän i våldet. ”spoken word” har varit ett sätt för honom att bearbeta sorgen.

Hör Alexander Zadruzny dikt i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.