Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om Gotland invaderas? Se experternas svar. Foto: SVT

“Kommer vara farligare ute på havet än på land”

Uppdaterad
Publicerad

Att evakuera invånarna på Gotland vid en invasion kommer troligtvis inte vara ett alternativ. Det  säger experterna i programmet Samhällskollaps. 

Och att sätta civila människor på en färja i den situationen är inget man kommer rekommendera. 

– Det vi kommer fokusera på är att få bort skadade, sjuka och de som står under någon insats, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef region Gotland. 

Hur skulle Sverige agera om Ryssland invaderade Gotland? I programmet Samhällskollaps simuleras en invasion för att ge makthavare och nyckelpersoner chans att diskutera hur situationen skulle hanteras. 

Att evakuera Gotlands drygt 60 000 invånare kommer inte vara ett alternativ, menar både försvarets före detta marinchef Jan Thörnqvist, och före detta statsminister Carl Bildt. 

– Man får försöka förklara situationen, att det kommer vara farligare att vara ute på havet än att vara på land på Gotland för att det kommer pågå strider på Östersjön. Vi kommer inte ha resurser att skydda de civila fartygen, säger Carl Bildt, som i simuleringen går in i rollen som statsminister. 

– Men i detta läge så tror jag att det är ett teoretiskt problem. Jag tror att på samma sätt som i Ukraina så kommer alla att vilja göra en insats för att försvara landet.

Se hela avsnittet av Samhällskollaps på onsdag klockan 21:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer