Kommunhuset i Vadstena. Foto: Bo Gäfvert/Vadstena kommun

Kommundirektör anställde sin fru – nu säger hon upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Under våren anställdes kommundirektör Tommy Nilssons fru som förändringsledare på Vadstena kommun. Nu säger hon upp sig med omedelbar verkan och kommundirektören säger att anställningen var ”ett olämpligt val”.

Under våren anställde Vadstena kommun en HR-strateg och en förändringsledare. Som förändringsledare anställdes kommundirektören Tommy Nilssons fru. Nu säger båda upp sig med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

– De känner att de inte riktigt fått gehör för sitt arbete i organisationen, och så här i efterhand kan jag också förstå att det var ett olämpligt val av mig att låta anställa Malin som är min fru, säger kommundirektör Tommy Nilsson i pressmeddelandet.

Den politiska krisen i Vadstena

SVT begärde att få ta del av avtal

På torsdagsförmiddagen kontaktade SVT Nyheter Öst Vadstena kommun med frågor om förändringsledarens och HR-strategens tjänster, och fick då uppgiften att Tommy Nilssons fru sagt upp sig som förändringsledare.

SVT begärde vidare att få ta del av anställningsavtalen och andra uppgifter om tjänsterna. Drygt en timme senare kom pressmeddelandet från kommunen.

Anledningen till anställningarna uppges ha varit att tillsätta expertis och kompetens utifrån till arbetet med kompetensförsörjning.

– Mina intentioner är att göra det bästa för Vadstena kommun, och jag är ju naturligtvis ledsen om mina beslut skulle kunna skada kommunen på något sätt, säger Tommy Nilsson.

Lämnar inga kommentarer

Hur det fortsatta arbetet kring kompetensförsörjning ser ut är ännu oklart, enligt pressmeddelandet.

Där framgår också att inga ytterligare kommentarer kommer att lämnas. ”Alla berörda parter önskar ingen fortsatt kontakt med media”, skriver kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet