Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna är ny majoritet i Vadstena Foto: SVT

Tillsammans ska de styra Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

I tre år var Moderaterna ett oppositionsparti i Vadstena. Men när det gamla styret i kommunen sprack i förra veckan övergav Moderaterna sina gamla vänner i alliansen. Lockropen från Socialdemokraterna blev för frestande.

Efter den senaste tidens turbulens i Vadstena presenterade idag den nya majoriteten hur de tillsammans ska styra kommunen fram till nästa års val.

Ut med partiet Konsensus – in med Miljöpartiet och Moderaterna. När Socialdemokraternas ordförande Anders Hedeborg samlade sina nya kollegor var det muntra miner. I avsiktsförklaringen presenterades nio specifika punkter som kort och gott handlar om att göra Vadstena bra igen.

– Essensen är att vi sätter ett starkt fokus på några frågor. Bland annat på fortsatt byggande för flera mandatperioder framåt, där vi vill utveckla nya bostadsområden. Och sedan är det kulturfrågorna som står starka i Vadstena, säger Anders Hedeborg (S), ordförande i Socialdemokraterna.

Den politiska krisen i Vadstena

”Vi ser inte snett på Konsensus”

Moderaterna ingick tidigare i den så kallade gröna alliansen, i opposition. Nu skaffar de sig nya politiska vänner , men tror för den sakens skull inte att de skaffat sig nya fiender bland gamla alliansvänner.

– Det finns inte något fiendeskap från någon tror jag. Och vi ser inte snett på Konsensus eller de andra allianspartierna, utan vi hoppas att alla vill vara med och jobba för Vadstenas bästa, säger gruppledaren för Moderaterna Arne Sjöberg (M).

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna är ny politisk majoritet i Vadstena. Foto: SVT

Ny kommundirektör

Högst upp på dagordningen för den nya majoriteten blir att bringa ordning i leden. En ny kommundirektör ska in – samtidigt som man ska hitta en lösning med den förre, nyligen avsatta Tommy Nilsson. Tidigare har Vadstena kommun tvingats köpa upp två högt uppsatta chefer för strax över två miljoner kronor. Ytterligare en dyr historia som man vill undvika.

– Jag hade hoppas på att han skulle lämna in sin egen avskedsansökan efter det som har hänt, men det har han alltså inte gjort. Så vi kommer naturligtvis titta på det avtal han har och dess lagar och regler som finns. Vi kommer noga hålla i pengarna för vi tycker inte det här har funkat på ett bra sätt, säger Arne Sjöberg (M).

TV: Tillsammans ska de styra Vadstena

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet