Motalas kommundirektör: ”Lalandia var en ögonöppnare”

Publicerad

Ombyggnaden av Gallerian är långt ifrån det enda som händer i Motala. En semesterby med ett stort inomhusvattenland har fått fler företag att intressera sig för Motala. Väg- och järnvägsutbyggnad var med och lade grunden.

Lalandiaprojektet har stött på motstånd. Mark- och miljödomstolen har upphävt flera av kommunens detaljplaner för området. Nu tar det längre tid innan projektet kan bli verklighet, men det har redan betytt mycket för Motala kommun.

Gammal industristad

– Vi insåg att vi hade en marknadsandel att sälja till andra, berättar kommundirektören i Motala, Peter Ingesson.

Effekten blev att också andra företag började intressera sig för kommunen.

– ”Oj, de ser någonting här. Vad finns det i Motala att utforska” (tänkte de), säger Peter Ingesson.

Motala är en gammal industristad och en del kallar den till och med den svenska industrins vagga. Under många år har kommunen lidit av sviterna efter nedläggningar. TV-apparater, högtalare, kylskåp är bara några exempel på vad som har producerats i staden vid Vätterns strand. Nu verkar alltså en vändning vara på gång.

Ny infrastruktur viktig

En viktig grund har varit infrastrukturen. 2013 öppnades såväl järnvägens dubbelspår som den nybyggda riksväg 50 med bron över Skepparpinan. Plötsligt kändes inte avståndet från Motala till resten av Östergötland lika långt. Pendling både till och från kommunen blev enklare.

Förutom Lalandiaprojektet finns alltså planerna på ombyggnad av Gallerian mitt i stadens centrum. Ett företag från västkusten vill dessutom bygga om gamla lokverkstaden. Planerna innefattar dels en eventhall, dels restaurang, hotell och bostäder i byggnaden.

En ständigt pågående diskussion är också den om en ny idrotts- och simhall och en inomhushall för bandyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.